Choď na obsah Choď na menu

Medovníky

15. 8. 2010
  • 1050 g hladkej múky (najlepšie T650)
  • 450 g práškového cukru
  • 4 polievkové lyžice medovníkového korenia
  • 2 polievkové lyžice kakaa (kvôli farbe)
  • 3 kávové lyžičky sódy bikarbóny
  • 350 g tekutého medu
  • 5-6 vajec (cca 330 g aj so škrupinou)
 
Múku, cukor, kakao, koreniny – každé osobitne preosejeme, potom premiešame so sódou a opäť preosejeme.
Pridáme med, premiesime a po jednom pridávam vajíčka, aby sme získali tuhé cesto. Dobre vymiesime a necháme najmenej 4 dni odležať.
 
Na pomúčenej doske rozvaľkáme na primeranú hrúbku a vykrojíme tvary na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečiem cca na 175 C asi 5-8 minút (menšie tvary, väčšie asi 13 minút na teplote 160 C. Rúru prvé minúty neotvárame, aby medovníčky pekne napuchli a nespľasli.

Tesne pred vybratím z rúry medovníčky opatrne (hrubším štetcom) potieram nasledovnou zmesou. Rozmiešam žĺtok s trochou vody a pridám pár kvapiek hnedej gélovej (príp. tekutej) farby. Medovníčky dám ešte asi na minútku do rúry.

 
Upečené medovníky opatrne kladieme na rovnú plochu a pred zdobením necháme odležať najlepšie do druhého dňa.

 

  

 
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.